Berekening havengeld op maat in een standaard systeem

Profielfoto Kevin Henzen

Iedere gemeente wil het havengeld ontvangen waar zij recht op heeft. Dat betekent dat elk scheepsbezoek gezien moet worden én de juiste rekenregels met bijbehorende tarieven toegepast moet worden. Daarnaast hanteren havens abonnementen, kortingsregels en wordt er dikwijls kadegeld geheven. Elke verordening vereist een tariferingsmethode op maat. Maar ShipLogic is een standaard haven management systeem, met tarifering op maat? Hoe dan?

Mijn naam is Kevin Henzen en ik ben software developer bij Software Foundry. Mijn taak voor ShipLogic is om te zorgen dat voor iedere haven de juiste berekeningen worden toegepast.

Er zijn een aantal soorten diensten die havens leveren en doorbelast moeten worden:

  • Gebruik van de haven
  • Levering van water, elektriciteit en andere verbruiksartikelen
  • Levering van nautische diensten
  • Overslag van goederen
  • Kadeverhuur

Om tot een juiste berekening te komen zijn basisgegevens nodig. Deze kunt u zelf in uw eigen omgeving beheren. Met deze basisgegevens bent u al in staat om een volledige aanslag/factuur te genereren. Voor deze basisgegevens moet u denken aan de prijzen die u wilt hanteren voor bijvoorbeeld het aantal dagen dat een scheepsbezoek duurt. Wilt u dit ook af laten hangen van het tonnage of oppervlakte van het schip? Dan kan dat ook geregeld worden. Zo zijn er nog meerdere grondslagen waar u het bedrag vanaf kan laten hangen.

De basisconfiguratie is bedoeld om het grootste werk weg te nemen. Nu denkt u waarschijnlijk: “maar wij doen de berekening net even wat anders”. Ook voor deze uitzonderingen heeft ShipLogic een mooie oplossing. Het is namelijk mogelijk om voor iedere haven maatwerk programmatuur toe te voegen voor de berekeningen. Dit wordt bij de ingebruikname verzorgd voor u. 

Deze programmatuur is de kers op de taart. U definieert de uitzonderingen en wij voegen ze toe. Bijvoorbeeld: “Het totaalbedrag moet een minimale waarde van x euro hebben” of voor abonnementen: “als het schip een Green Award certificaat heeft dan geven wij y% korting ” zijn zo toegevoegd. 

Wij kunnen zelfs nóg complexere berekeningen aan. Ik daag u daarom uit: kom maar op met uw verordening!

Kevin Henzen, Software Engineer

19-11-2020

Maak direct een afspraak