Verantwoord gebruik AIS

AIS: iedereen in de havenwereld kent de gemakken én de discussies over het gebruik ervan. Voor ons reden temeer om er zorgvuldig mee om te gaan.

In deze blog een bijdrage van één van onze ontwikkelaars bij Software Foundry in Zuid Afrika, Divan Linnow. Divan ontwikkelt al 8 jaar software zoals onze AIS berichtenverwerker. 

Er wordt verschillend gedacht over het gebruik van AIS door gemeenten en havenbedrijven. Wij hebben voor de veilige kant gekozen: we laten de gebruiker en havenmeester zelf bepalen of en hoe de informatie gebruikt wordt in de administratie. 

In ShipLogic hebben wij zelf de software ontwikkeld die de AIS berichten ontcijfert, ontdubbelt en controleert of de informatie valide is. Daarnaast wordt er ook een geavanceerde analyse uitgevoerd die toetst of de ontcijferde informatie realistisch is. Pas hierna wordt deze informatie in ShipLogic voor meerdere functies gebruikt waaronder: 

  • Tonen van de actuele positie van schepen op de kaart
  • Signaleren indien de werkelijke positie afwijkt van het geregistreerde scheepsbezoek
  • Genereren van binnenkomst- en vertrekmeldingen

Divan: "Het snel en slim verwerken van AIS informatie is uitdagend. Het gaat om veel data die in rap tempo gedecodeerd en geanalyseerd moet worden. Gelukkig beheersen we die materie erg goed. Binnen Software Foundry hebben we zelfs een eigen mobiele AIS ontvanger gebouwd! Erg leuk om zo diep in de techniek te duiken. Het resultaat is dat u AIS verantwoord in ShipLogic kunt gebruiken -want alle mooie techniek ten spijt- daar gaat het uiteindelijk om"

Divan Linnow, Software Engineer

22-10-2020

Maak direct een afspraak