Vier ogen zien meer dan twee

Vraag en antwoord

Binnen veel organisaties is het “vierogenprincipe” een bekend fenomeen. Waar het gaat om financiële transacties, het uitleveren van medicijnen of opstellen van een groot contract wordt binnen een westerse beschaving verwacht dat dit niet door 1 persoon uitgevoerd wordt, maar altijd door tenminste 2. Als nuchtere software-ontwikkelaars vinden wij dit niet meer dan logisch, ook voor onze eigen werkzaamheden.

Het vierogenprincipe voorkomt dat iemand op eigen houtje beslissingen neemt. Risico’s als fraude, ondermijning en ander ongeoorloofd gedrag nemen hierdoor drastisch af. Onze klanten hanteren ook het vierogenprincipe. We zien dit binnen zowel de publieke als private sector. ShipLogic ondersteunt dit principe volledig en is te configureren per haven. Zo wordt desgewenst de factuur als concept aangemaakt door de ene gebruiker, en een ander beoordeelt deze. Ook wordt er geregistreerd wie deze actie uitgevoerd heeft en wanneer. Dit, in combinatie met een multi factor authenticatie middels een authenticator-app, maakt ShipLogic tot een moderne en veilige applicatie. Niet alleen technisch, maar ook procedureel.

De code van ShipLogic is ook door minimaal vier ogen gezien. Een ontwikkelaar die code aangepast heeft, vraagt nadat hij het zelf getest heeft een review aan. Onze devops-omgeving zorgt ervoor dat andere ontwikkelaars deze code vervolgens moeten beoordelen. Het gevolg is dat er kwalitatief hoogstaande software geleverd wordt en er geen ongeoorloofde code wordt geschreven. En dat vinden we heel normaal, want: vier ogen zien meer dan twee!

Wilco Vahrmeijer, Product- en domeinspecialist

25-03-2021

Maak direct een afspraak